Rekordszámú résztvevő a 2012 Bakui Eurovíziós Dalfesztiválon

Jelenlegi állás szerint 43 ország vesz részt az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban; Lengyelország visszalépett, Montenegró viszont ismét indul. A 43 ország azt jelenti, hogy idén beállítják a résztvevők számának tavaly és 2008-ban jelzett rekordját - közölték a szervezők. A május 22. és 26. közötti eseményen ismét képviselteti magát az előző három kiírásból hiányzó Montenegró, nem lesz ott viszont Lengyelország, amely inkább a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságra csoportosítja forrásait.
A 43-ból 37 országnak már az elődöntőben meg kell mérettetnie magát, közülük húsz került a május 26-i döntőbe a biztos résztvevők mellett. Az elődöntőket május 22-én, illetve 24-én tartják, a fellépők csoportsorsolását pedig január 25-én. A dalok elhangzásának sorrendje márciusban dől el, szintén sorsolással.
Az Eurovíziós Dalfesztivált kritikák is érték, a német parlament alsóházának zöldpárti frakciójának egyik tagja bírálatot fogalmazott meg, mondván, a verseny helyszínéül egy olyan ország szolgál, amelyben igencsak vitatott az emberi jogok helyzete. A magyar indulót válogatáson választják ki húsz esélyesből. Tavaly 55 országban 125 millióan követték nyomon a versenyt, amelyet 1956-ban szerveztek meg először.