Eurovíziós Dalfesztivál 2013 Malmő - 10-dik helyen végzett az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében ByeAlex

Magányosan ünnepel ByeAlex.  Átírta a többség által várt forgatókönyvet, hiszen tizedik helyen végzett az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében ByeAlex (28), a siker azonban az égvilágon semmit nem változtatott rajta.

Márta Alex a svédországi tartózkodása alatt is önmagát adta. Nem ismerkedett a többi delegáció tagjaival, a hivatalos bulihelyen sem fordult meg, néha kifejezetten antiszociális volt. Alex a kötelező programokon mindig részt vett – egyebet nem is tehetett –, de abban a pillanatban, amikor kicsi szabadideje maradt, azonnal elvonult, és a telefonját bújta. A magyar versenyző nem nagyon vegyül, nem jön be a médiaközpontba, nagyon nehéz vele interjút egyeztetni. Jó az a dal, de az előadó olyan, mintha utálná ezt az egész versenyt. Fura egy figura, az egyszer biztos – írta egy sok eurovíziós versenyt megjárt újságíró a legnagyobb közösségi portálon, de a budapesti háttércsapathoz is folyamatosan hasonló hírek érkeznek.
Alexről már utazása előtt is tudni lehetett, hogy nem nagyon lehet kizökkenteni a nyugalmából, arról nem is beszélve, hogy a megashow nem nyűgözte le, noha az idei első elődöntőig nem is látott még Eurovíziós Dalfesztivált elejétől a végéig. Becsületére legyen mondva, a céljaitól sem tántorította el semmi sem. Nekem az volt az egyik küldetésem, hogy bebizonyítsam: lehet magyarul is énekelni egy dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nincs annál rosszabb, mint amikor végig kell hallgatni az akcentussal éneklő versenyzőket – vélte a filozófus végzettségű énekes.
ByeAlex ugyan elgondolkodott azon, milyen lenne megnyerni a versenyt, de nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy még ebben sincs semmilyen személyes motivációja.
– Nem tartom elképzelhetőnek, hogy én nyerjem meg, ha mégis így történne, az nagyon fura lenne. Bár szerintem jó lenne egy budapesti Eurovízió. A győzelemre esélyesnek a dánokat és a norvégokat tartom – osztotta meg a tippjeit Alex, akinek már csak egy vágya van. Nem gondoltam, hogy ennyire igénybe veszi az embert ez a két hét, várom már, hogy hazamehessek lepihenni. Alig várom, hogy taxiba szálljak, és elmehessek a bazilika előtt, és azt érezhessem, végre itthon vagyok.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, ahol ByeAlex a 17.-ként lépett színpadra, Dánia nyerte. A magyar versenyző 87 pontot kapott, így a tizedik helyen végzett a versenyben.

ByeAlex először március elején, A Dal című műsorban lepte meg a nézőket, amikor megnyerte az Eurovíziós Dalverseny hazai döntőjét. A korábban viszonylag ismeretlen énekes Kedvesem című dalával olyan előadókat utasított maga mögé, mint a Mega­sztár-győztes Radics Gigi, Kállay-Saunders András, Keresztes Ildikó vagy az X-Faktorban megismert Vastag Tamás. – Egyáltalán nem akartam nevezni erre a versenyre, zsigerből tiltakoztam ellene, tőlem távol állnak az ilyen tévés vetélkedők. A lemezkiadóm, a CLS Music menedzsmentje azonban beadta a dalt, ami egyáltalán nem olyan, amilyenek az eurovíziós számok lenni szoktak – nyilatkozta korábban a Kisvárdán született ByeAlex, aki a Miskolci Egyetem bölcsészkarán filozófusként diplomázott.