Eurovíziós Dalfesztivál 2013 Malmő - Tizedik lett ByeAlex az Eurovízión

Magyarországot képviselve tizedik lett ByeAlex a svédországi Malmőben az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. A versenyt Dánia nyerte.
A döntőben 26 ország előadója lépett színpadra, köztük ByeAlex Kedvesem című dalával.

Az egyes országok nemzeti zsűrijének szavazatait, valamint a tévénézők által az utolsó dal elhangzását követő 15 percben leadott telefonos/sms-es voksokat egyenlő arányban vették figyelembe (saját országra nem lehetett szavazni).
Márta Alex, aki már a döntőbe jutással is elégedett volt, tizenhetedikként lépett színpadra Magyarország színeiben. A közönség, ahogy az elődöntőben is, kitörő tapssal köszöntötte. Az elmúlt egy hétben a Kedvesemnek sikerült belopnia magát a malmőiek szívébe.
Színpadi produkciójának kísérőzenészei optimisták voltak a döntő előtt: úgy látták, minden esély megvan a korábbi éveket felülmúló magyar szereplésre a malmői Eurovíziós Dalfesztivál fináléjában.
"Szombaton este Alex és mi is már sokkal lazábban fogunk tudni hozzáállni a produkcióhoz, a döntőbe jutással legurult rólunk a teher. Az előjelek, meg a megérzés azt mondatják velem, hogy jobb helyezést fogunk elérni, mint az elmúlt években a magyar indulók" - mondta Wéber Helga. Alex valóban felülmúlta elődjeit, 84 pontot kapott. Wolf Kati 2011-ben Düsseldorfban 22. lett, tavaly a Compact Disco Bakuban a 24. helyen végzett a döntőben.

Eddig a legsikeresebb versenyzőnk Bayer Friderika volt, aki 1994-ben 4. lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett az Unsubstantial Blues-zal (Aprócska blues).