Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - Tóth Gabi által énekelt dal refrénje feltűnően hasonlít egy külföldi slágerre.

A 2012 Eurovíziós dalfesztiválon Tóth Gabi által énekelt dal refrénje feltűnően hasonlít egy külföldi slágerre. A zeneszerző szerint csal a fülünk, szakértőink szerint azonban szó sincs erről. Tóth Gabi tegnap esti Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjében a bemutatkozása kellemetlen mellékzöngét kapott: dalának – melynek szerzője bizonyos Szabó Zé – refrénje ugyanis szakértők és egyszerű rajongók szerint is hangról hangra egyezik Adam Lambert If I Had You című slágerének refrénjével.
Amíg el nem küldted, hogy hallgassam meg, nem ismertem ezt a számot. A Nem kell végszó című dalt viszont én írtam teljes egészében, és nem volt szükségem inspirációra. A két dalnak semmi köze sincs egymáshoz – mondta a Borsnak Szabó Zé. Ezután szakembereket kértünk meg, hasonlítsák össze a két nótát.
Én úgy ítélem meg, hogy kísérteties a hasonlóság, Tóth Gabival azonban nagyon jó a kapcsolatom, nem szeretném, ha ő jönne ki rosszul ebből a történetből – így kérte neve elhallgatását egy népszerű a dal és szövegíró.
Hangról hangra egyezik – szögezte le számos híres sláger szerzője, egy népszerű popcsapat tagja, majd hozzáfűzte: – Nem szeretném megbántani Gabit, ne írjátok le a nevem!
Első hallásra is nagyon sokban hasonlít a két refrén – közölte egy roppant népszerű együttes zeneszerzője, aki a többiekhez hasonlóan Gabit szeretné kímélni azzal, hogy véleményét név nélkül közli. Van azonban olyan szaktekintély, aki nem ilyen óvatos: Victor Máté.
Valóban felfedezhetők hasonlóságok a két szám refrénje között, bár ilyen kevés harmóniát és kevés dallamhangot használó anyagokban a matematikai esély megnő arra, hogy egybeesések keletkezzenek. Mindkét szám refrénje ugyanazt az akkordmenetet használja és a dallamban is van némi hasonlóság. Egy nem túl eredeti fordulat mindkét számban ugyanazon a helyen jelenik meg. Ettől valóban emlékeztet egyik a másikra – mondta a zeneszerző. – Mivel a gyermekdalocskák hangkészletét alig megközelítő, mindössze öt hangból álló dallamokról van szó, s azok közt a hasonlóságok mellett fontos különbségek is vannak, a tudatos másolás nem valószínűsíthető. Ám utánérzésre – különös tekintettel az azonos harmóniákra – könnyen gyanakodhatunk.
Megkérdeztük Tóth Gabit is:
Ismerem Adam Lambert dalát, de még sosem jutott eszembe, hogy hasonlítana az enyémhez. Szerintem egyszerűen csak vannak dalrészletek, amik hasonlóan hangzanak, de ez akár egy Sebestyén Márta-dal is lehetne. Csak a dallamtapadást lehet érzékelni. Mi biztos, hogy nem csaltunk! – mondta, és közölte: – Ez a verseny számomra nem csak egy esély, ez az esély, amit most muszáj megragadnom!