2012 Eurovíziós Dalfesztivál: Nem csitulnak az indulatok a szombati selejtezője kapcsán

Áll a bál: Óriási a felháborodás a köztévé műsorán. Nem csitulnak az indulatok az Eurovíziós Dalfesztivál selejtezője kapcsán.
Az Eurovíziós Dalfesztivál 2012-es első elődöntőjének szombati közvetítése során az elfogadhatónál sokkal több hiba volt - ezt az MTVA is elismerte.
Nem elég, hogy folyamatos és amatőr hanghibáktól hemzsegett a köztévé húzóműsorának szánt, A Dal címet viselő eurovíziós versengés, egyre másra derülnek ki újabb kínos dolgok. „Mellettem akár bombát is lehet robbantani, ha éppen benne vagyok egy dalban. Nagyon nehéz kizökkenteni. A próbán még minden tökéletesen ment. Az adásban a váratlan, erős hanghatás nagyon ijesztő volt, utána jobban oda kellett figyelnem a helyes légzéstechnikára" - mesélte Gallusz Niki a Borsnak.
Talán az énekesnő esete volt a legérthetetlenebb. A produkció, mely már a szereplése előtt vihart kavart - a versenyre beküldött felvételen még nem Gallusz énekelt, de ez még nem volt ellentétes a szabályokkal - kétszer is elhangzott, az énekesnő által említett technikai hiba miatt.
A műsor második szakaszában, mikor a nézői szavazatok juttathattak tovább egy énekest, sem bizonyult nagyobbnak a szerencséjük. „Sok barátom mondta, hogy nem lehetett rám szavazni, ezért hátraszaladtam az öltözőbe, ahol szintén többen panaszkodtak arra, hogy nem működik a rendszer. Egy biztonsági őr korábban megígérte: rám voksol, de ő is azt mondta: nem tudja elküldeni az üzenetet. Nem mondom azt, hogy mi nyertünk volna, vagy hogy emiatt nem jutottunk tovább, de annyi biztos, hogy az emberben örök kérdés marad, mi lett volna, ha minden rendesen működik" - panaszkodott a bulvárlapnak Niki.
„Nem szeretnék kifogásokat keresni, de a fülesem nem működött, én nem hallottam semmit" - ezt már a végül kiesett Kállay-Saunders András nyilatkozta a köztévén. Utóbb saját Facebook oldalán bővebben is írt minderről. „nem ertem hogy miert nem lehetet nekem ujra enekelni a dalomat, es masnak lehetet. SZ.RT SE HALOTAM A FULESEBOL. mielot el kezdet a produkciom , oriditotam a stabnak es utotem a fulemet hogy NEM HALKOK SEMITTTTTTTTTTTTT... es mit mondtak nekem? 5 masodperc kezdodik az adas. tobet er a dalom enel. en soha nem panaszkodok de ez nagyon nem volt igazsahos....." - közli szóról szóra az énekes bejegyzését a Hír24.
A közösségi portálon más is megosztotta véleményét. „Volt dal, amelyiknél elmondták, hogy szinte bárhova jó lenne - ha az nem az Eurovíziós Dalfesztivál. Hát akkor miért választották ki szegény Krisz Rudi nótáját, ha utána azt mondják, hogy az nem oda való? És Dancs Annamáriát vajon hogy engedték ide? Vagy csak azért, hogy utána jól meg lehessen rugdosni élőben?" - osztotta meg a Nők Lapja Cafe Majka értetlenkedését.
A Bors kérdésére reagálva az MTVA elárulta, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjének szombati közvetítése hosszú évek óta az első nagyszabású, látványos élő adás a közszolgálati televízióban, amelynek közvetítése során az elfogadhatónál sokkal több hiba volt. „Ezeket a hibákat most vizsgáljuk, azon dolgozunk, hogy minden technikai problémát elhárítsunk a jövő szombati adásra. A szolgáltatótól jelentést kértünk az SMS-szavazásról, ha elkészül, megosztjuk majd nézőinkkel is. Rengeteg érvényes szavazatot regisztrált a rendszer, és ezekről, vagyis a sikeresen beérkező szavazatokról nem küldött visszajelzést a szolgáltató" - olvasható a nyilatkozatban.
A rengeteg baki ellenére az MTV produkciója így is a királyi tévé legnézettebb műsora volt az elmúlt héten. Átlagban 822 ezren nézték az MTV-n szombat este az első elődöntőt, ezzel a nézettségi lista 14. helyére sikerült a köztévének feltornásznia magát.