Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - Tolvai Renáta saját párja ellenfele lett

A Megasztár 5 nagyváradi győztese bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál hazai, Top 20-as elődöntőjébe, ahol számos számos Megasztárral, köztük Kállay-Saunders Andrással kell megmérkőznie a nemzetközi döntőbe jutásért. A beérkezett nevezések közül, húsz magyar dalt biztosan megismer majd a közönség, ezeket játssza majd a rádió és a tévé is. A dalversenyre egyébként 202 művet írtak. Köszönetet mondott az MTVA szóvivője a zenei szakmának azért, mert ilyen komolyan vették az Eurovíziós Dalfesztiválra szóló felhívást. Cserháti Ágnes az m1 Ma reggel című műsorában elmondta: az MTVA és az MTV pályázatára 202 dal érkezett 170 pályázótól. Éppen az teszi komollyá ezt a dalversenyt, és az Eurovíziós Dalfesztiválra való felkészülést, hogy ilyen sokan jelentkeznek, és nagyon komoly, nagyon jó produkciókkal. Rögtön változott is a szándékunk, eredetileg 16 dal került volna az elődöntőbe, de úgy döntöttünk, hogy 20 produkciónak adunk lehetőséget – mondta az MTVA szóvivője. Hozzátette: az m1-en és a Duna World-on január 28-án és február 4-én élőben követhetik a nézők az eseményeket, és szavazhatnak is.
Várkonyi Attila zenei producer arról beszélt, hogy a szerzők között vannak újak is: Pély Barnát, a Compact Discót, Caramelt, Tóth Gabit. Fontosnak nevezte, hogy anonim volt a zsűrizés. Megjegyezte: akinek karakteresebb hangja van, azt felismerték, de a számok zöméről nem tudták, ki az előadója.
Cserháti Ágnes elmondta: azt, hogy a 20 dalból melyik jut tovább, azt egy négytagú zsűri és a közönség dönti el. Tíz-tíz dalból négy-négy jut tovább úgy, hogy hármat a zsűri, egyet a közönség választ. A nyolc dalból pedig majd a közönség választ, és a zsűri véleményez.
Várkonyi Attila kiemelte: a zsűriben Rakonczai Viktor és Wolf Kati képviseli a szakmát, de Csiszár Jenő és Rákay Philip is rendelkezik „zenei múlttal”.
Nagyon vigyáz a televízió és az alap arra, hogy ez egy korrekt, becsületes verseny legyen. Az utolsó apróságra is figyeltünk, hogy mindenkinek az érdeke érvényesüljön, s ne sérüljön tisztesség és szabály. Mindemellett jó volt látni, hogy nemzeti összefogás van az ügyben – hangsúlyozta Várkonyi Attila.
Húsz dal biztosan megismer majd a közönség, ezeknek forognak majd a televízióban, rádiókban, lehet, hogy még lemezt is adunk ki – árulta el Cserháti Ágnes, aki szerint mindez biztosan felpezsdíti a magyar zenei életet. Felmerül a kérdés, miben vagyunk mások, mint a kereskedelmi csatornák hasonló versenyei: abban, hogy nálunk magyar dalok versenyeznek, ez nem egy karaokeverseny. S nálunk nem az előadók versenyeznek, hanem a dalok – szögezte le az MTVA szóvivője.