Eurovíziós Dalfesztivál 2012: Magyarország az első elődöntő résztvevője lesz

A magyar előadó az Eurovíziós Dalfesztivál első, május 22-i fordulójában vesz részt - dőlt el egy szerdai bakui sorsoláson.
Az első elődöntőbe többek közt olyan riválisok kerültek még, mint Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Izrael, Románia vagy Oroszország. A fellépők sorrendjéről márciusban döntenek egy újabb sorsoláson.
A második elődöntőt két nappal később, május 24-én tartják, és mindkét elődöntőből 10-10 ország jut tovább a május 26-i döntőbe, amelyben a házigazda Azerbajdzsánon kívül fix helye van az öt nagy nyugat-európai országnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Németországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak. Európa legnagyobb televíziós show-jának, a Song Contestnek az 57. kiadásán összesen 43 ország indul.
A két elődöntő összetételét egy nagyszabású élő televíziós gála keretében jelentették be szerdán Bakuban. A szerdai bakui rendezvényen az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) elfogadta, hogy a dalfesztivált az azeri főváros még épülő többfunkciós rendezvényközpontjában, az úgynevezett Kristálycsarnokban (Crystal Hall) tartsák, amelyet az Azerbajdzsánt képviselő televíziós társaság, az Ictimai TV javasolt. A csarnokban akár 23 ezren is elférnek, de a fesztivál eseményeire csak 16-16 ezer nézőt engednek be.
Jon Ola Sand, a fesztivál főfelügyelője azt mondta, miután biztosítékot kaptak arra, hogy az építkezés időben befejeződik, alig várják, hogy megtarthassák a rendezvényt a vadonatúj, ultramodern csarnokban. A műsorszolgáltatók szerdai találkozóján megegyezés született arról is, hogy a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál mottója a Light Your Fire! lesz, a fesztivál emblémájának két fő eleme pedig a tűz és a buta lesz - a buta egy mandulához vagy bimbóhoz hasonló, Azerbajdzsánban és környékén nagyon elterjedt, valószínűleg a tűzimádó korból származó keleties népművészeti díszítőelem.
Azerbajdzsán jó ideje a tűz földjeként ismert, a tűz és a lángok szimbóluma bőségesen megtalálható szerte az országban. Azerbajdzsán népe nagyon büszke arra, hogy a tűzre asszociálnak vele kapcsolatban - írta az AzerTAc azerbajzsán hírügynökség.
Az emberek ősidők óta a tűz körül jönnek össze, hogy történeteket mesélve, énekelve és táncolva kommunikáljanak egymással. Az Eurovíziós Dalfesztivál is olyasmi, ahol az emberek összejönnek, hogy ünnepeljenek, és dallal, tánccal kommunikáljanak - indokolták a mottó- és logóválasztást a szervezők. A tavalyi fesztivált a Feel Your Heart Beat! mottó jegyében tartották a németországi Düsseldorfban.