Eurovíziós Dalfesztivál 2012: megvan a magyar elődöntők beosztása

Megkezdődtek a stúdiópróbák, A Dal című háromrészes eurovíziós műsorsorozat szombaton indul az m1-en és a Duna World csatornán - tájékoztatta az MTVA kommunikációs igazgatósága az MTI-t. Eldőlt, hogy az 57. Eurovíziós Dalfesztivál 2012 magyar versenyének végső szakaszába jutott húsz dal közül melyek hangzanak el a január 28-i, melyek a február 4-i elődöntőben; a február 11-i döntő győztese képviseli az országot a bakui nemzetközi megmérettetésen május 22. és 26. között. A közlemény szerint a most szombati elődöntőben a 2005-ben televíziós tehetségkutató versenyt nyert, egy évvel később pedig az év felfedezettjeként Fonogram-díjat kapott Molnár Ferenc Caramel (a Vízió című dallal), a 2011-ben a hazai elektronikus zenei produkciója kategóriában szintén Fonogram-díjat kapott Compact Disco (Sound of Our Hearts), Dancs Annamari, az Operettszínház szubrettje (Feel), Gallusz Niki színésznő-énekesnő és Vizy Márton (Európa, egy a szívünk), a 2009-es magyar eurovíziós stábban már közreműködött Heincz Gábor "Biga" (Learning To Let Go), a szintén egy televíziós tehetségkutatón feltűnt Kállay-Saunders András (I Love You), Kökény Attila és Bencsik Tamara (Állítsd meg az időt) és Tóth Gabi (Nem kell végszó), az utóbbi években már zeneszerzőként tevékenykedő Krisz Rudi (A fél veled egész), valamint Pély Barna zeneszerző, dzsesszzenész, aki Pál Eszter és a több produkcióból ismert népszerű hegedűs, Pál István "Szalonna" társaságában lép fel (Open Your Heart).
A január 28-i mintegy százperces élő adásban a versenydalok mellett Bayer Friderika is színpadra lép, és elénekli Magyarország eddigi legsikeresebb eurovíziós dalát, a Kinek mondjam el vétkeimet? című Jeney Szilveszter-szerzeményt, amely 1994-ben negyedik lett Dublinban.
Elhangzik a Volare című dal is, amely az 1958-as Eurovíziós Dalfesztiválon Domenico Modugno előadásában harmadik helyezett lett; ezúttal Kolovratnik Krisztián és Fenyő Iván fogja elénekelni.
A négytagú zsűri (Wolf Kati, a tavalyi magyar eurovíziós induló, Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető, Rakonczai Viktor zeneszerző és Rákay Philip, az m1 intendánsa) véleménye mellett a nézők is befolyásolhatják a továbbjutást az elődöntőből.
Egy telefonszámról legfeljebb tíz szavazatot fogad a rendszer 
Szavazni sms-ben lehet, a műsorban elhangzó nem emeltdíjas számra a világ valamennyi országából lehet voksokat küldeni.
A visszaélések elkerülése érdekében egy számról legfeljebb tíz szavazatot fogad a rendszer. Az elődöntőkben a zsűri pontozása alapján az első három dal jut tovább a döntőbe, ezt követően indul az sms-szavazás, amelyben a többi hét előadóra lehet szavazni.
Közülük a nézők által legjobbnak ítélt dal kerülhet negyedikként a döntőbe, a továbbjutott nyolc dal versenyez a győzelemért, az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon indulás jogáért február 11-én.
A február 4-i második elődöntő fellépői: Anti Fitness Club (Lesz, ami lesz); Gyurcsik Tibor (Mozi szélesvásznon); Fábián Juli Ú Zoohacker (Like A Child); Kiss Gina (Chasing Dream); Monsoon (Dance); Puskás Péter (Csillagok); Sophistic (Yeah OK!); Tolvai Renáta (Élek a szemeidben); The KiralyÍs (Untried) és Veres Mónika "Nika" (This Love).
43 ország vesz részt
Idén 43 ország vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet azért rendeznek Bakuban, mert a tavalyi versengést Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyerte Running Scared című dalával. Az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő dal a május 22-i első elődöntőben fog elhangzani.
A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. Tavaly Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What About My Dreams?) című dallal a 22. helyen végzett.
Az indulás feltételei 
Az idei bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.