Eurovíziós Dalfesztivál Koppenhága - A helyszín bemutatása néhány mondatban

A dán fővárosban rendezik az 59. Eurovíziós Dalfesztivált (ESC) 2014 májusában.
Az Eurovíziós Dalfesztiválnak, Koppenhágában a korábban hajógyári szigetként működő Refshaleöenen található B&W Hallerne elnevezésű ipari komplexum ad otthont. A verseny jelmondata a "Csatlakozz hozzánk!" lesz - adta közzé az ESC hivatalos honlapja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) döntését.
"Koppenhágában teljes a kulturális sokszínűség, kiváló az infrastruktúra, elegendő a szállodai helyek száma. A helyszínen lehetőségünk lesz megvalósítani kreatív ambícióinkat: az egész környék átalakul egy eurovíziós szigetté, ahol a küldöttségek, az újságírók és a rajongók együtt lesznek" - mondta Pernille Gaardbo, a verseny főproducere.
Koppenhágában eddig kétszer rendeztek Eurovíziós Dalfesztivált, 1964-ben és 2001-ben. Szintén a dán főváros adott otthont az ESC 50. születésnapi rendezvényének 2005-ben. A jövő évi rendezésre két másik dán település, Horsens és Herning is pályázott.
A 2014. évi versenyt azért rendezheti Dánia, mert tavaly Malmőben - amelyet a csaknem 8 kilométer hosszú Öresund híd köt össze Koppenhágával - a dán Emmelie de Forest győzött Only Teardrops című dalával. A 2014 évi koppenhágai verseny elődöntői május 6-án és 8-án lesznek, a döntő 2014 05 10-én. Az Eurovíziós Dalfesztivált évente 100-120 millió tévénéző követi figyelemmel