Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - "Mintha hazaérkeztem volna"

Némi szakmai fanyalgást ugyan kiváltott, de alapvetően jó fogadta a szakállas osztrák nő eurovíziós győzelmét a nemzetközi sajtó.
Az álmom valóra vált. Az Eurovízió egy olyan család, amelyhez mindig is tartozni akartam. Mert ez a projekt a tolerancián, az elfogadáson és a szereteten alapul. Ezért tényleg úgy érzem, mintha hazaérkeztem volna. És tudom, hogy van egy másfajta világ az Eurovíziós versenyen kívül, de hiszek benne, hogy vannak ott is olyan emberek, akik úgy gondolkodnak, mint én.” – mondta Conchita Wurst, miután Ausztria színeiben megnyerte a dalversenyt.
Az Eurovíziós Dalfesztivál másnapján a Thomas Neuwirthként anyakönyvezett transzvesztita osztrák énekes első helyét a nemzetközi sajtó többnyire ugyanígy, a másság elfogadásának győzelmeként értékelte. Némi fanyalgást a verseny másnapján a nemzetközi sajtóban csak az okozott, hogy – a tolerancia melletti kiállás elismerése mellett – Conchita figurája a kritikusok egy része szerint már annyira erős volt, hogy hiteltelenítette a dalverseny zenei voltát. Vagyis azt a nézetet erősítheti, amely szerint az Eurovíziós dalverseny elsősorban nem zenei, hanem tévés vetélkedő.