Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - Hősként ünnepelték az Eurovíziós Dalfesztivál szakállas díváját Bécsben

A transzvesztita énekes győzelméhez az osztrák államfő és a kancellár is gratulált, mondván, hogy Conchita Wurst sikere a tolerancia diadala Európában.
Bizonyára az is sokaknak jólesett a másság tisztelete szempontjából megosztott Ausztriában, hogy a Tom Neuwirth néven született, 26 éves grazi fiú az Eurovíziós Dalfesztivál elmúlt fél évszázadának második osztrák győztese. Az első Udo Jürgens volt “Merci, chérie” című dalával 1966-ban.
Conchita Wurst számára is az elfogadás jelent legtöbbet a szakértői zsűri és a közönség szavazataiból összeálló végeredményben. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy győzelme mindazoknak a sikere, akik hisznek a diszkrimináció nélküli jövőben, a tolerancia és a tisztelet eljövendő világában. Ez lesz az, ami lebontja majd a határokat Kelet és Nyugat között – tette hozzá. Ezek a határok ma még nagyon is állnak. Oroszországban, Fehéroroszországban és Örményországban nemhogy nem nézték jó szemmel Conchita Wurst produkcióját, de kifejezetten felháborodást keltett. Ettől függetlenül az osztrák versenyző az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 290 pontot kapott. A nagy esélyesnek tartott második helyezett holland csapat csak 238-at. A magyar Kállay-Saunders András ötödikként végzett 143 pontjával, és így az Eurovíziós Dalfesztivál történetének második legsikeresebb magyar versenyzője lett.