Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - Kiakadtak a magyarok az Eurovízió idei győztese miatt

A kommentelők kiakadtak az idei Eurovízió végeredményén.
Conchita Wurst osztrák énekes nyerte Rise Like a Phoenix (Szállj főnixként) című dalával az 59. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton este rendezték Koppenhágában.
A 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar Facebook-oldalán a kommentelők kiakadtak a végeredmény miatt. Bejött a papírforma az 59. Eurovíziós Dalfesztivál végeredményével kapcsolatban, azt az osztrák induló nyerte.

A sajtó és a delegációk számára a döntő előtt nem sokkal szavazás indult a helyszínen, amiben a szakma leadhatta voksát a végeredmény kimenetelére. Győztesnek Ausztria versenyzőjét tették meg, akit Svédország, Hollandia, majd Magyarország indulója követett. A lista végül tényleg majdnem így nézett ki.
A 26 éves osztrák győztes, Conchita Wurst nagy fölénnyel, 290 ponttal győzött a 26-os döntőben. A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki. Ausztria másodszor nyerte a versenyt, 1966-ban Udo Jürgens lett az első.
Mögötte a holland duó, a Common Linnets lett a második a Calm After the Stormmal (238 pont), a svéd Sanna Nielsen és az Undo (218 pont) pedig a harmadik. A szintén nagy esélyesnek számított örmény Aram Mp3 174 ponttal a negyedik helyen végzett. Miután az első tíz ország leadta a pontjait, a Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András vezetett Running című számával, de pozíciójából ezt követően fokozatosan veszített, és végül az 5. helyen zárta a dalfesztivált. Ez az eddigi második legjobb magyar eurovíziós helyezés. Csak Bayer Friderika ért el nála jobb eredményt: az 1994-es versenyen Dublinban negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.
A Eurovíziós Dalfesztivál magyar Facebook-oldalának kommentelői kiakadtak a végeredményen. Ők talán nem voltak a szavazók között, mert azért ne hallgassuk el: a pontszámok adásakor azért Magyarország is megtolta Conchita szekerét.
"Egy identitás zavarú transzfesztita, azaz eredetileg férfi, de "nőnek szeretne látszani", női ruhát ölt és nem borotválkozik. Húú, tényleg gáz és ez tetszik Európának?!" - írja egyikük.
"Most már értem, mit jelent a németben a semlegesnem : Conchita. Ez a "nő-férfi" már a legtoleránsabb embereknél is kiveri a biztosítékot. Ez már tényleg beteg, személyiségzavaros személy feltűnési viszketegséggel. Ezzel a nagy elfogadás mizériával átestünk a ló másik oldalára" - így egy másik.
Az egyik legkeményebb magyar kritikus, Puzsér Róbert már a döntő napjának reggelén kifejtette negatív véleményét közösségi oldalán Conchita Wurstról.
"Aztán eljön a nap, melyen a szakállas Thomas Neuwirth nagyestélyiben a színpadra lép, hogy valami félmilliárd ember előtt előadjon egy szar popslágert. Azt állítja, hogy Conchita Wurstnak hívják, és popdíva. A képernyő innenső oldaláról nem látni, vajon tudatában van-e annak, hogy szakállal szegélyezett rúzsos ajkával épp transzneműek tízezreit köpi pofán. Tudja-e, milyen nyomorúságos vásári mutatványt fabrikál egy létező szexuális zavarból, és teszi nevetségessé mindazt, amit a világ kulturáltabb fele szabad identitásválasztásról gondol. A szakállas nő egy gyalázatos provokáció, egy förtelmes vicc, egy mocskos hazugság" - olvasható Puzsér oldalán.
Úgy tűnik, sok ország olyannyira elfogadónak akart tűnni, hogy figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy Conchita Wurst hangja, és az Adele Skyfall című slágerére hajazó, de annak csak gyenge utánzatára sikeredett száma felejthető, azt az őt követő négy induló bármelyike magasan veri.