Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - Elkezdődött az 59. Eurovíziós Dalfesztivál


Ünnepélyes keretek között tartották meg vasárnap este Koppenhágában az 59. Eurovíziós Dalfesztivál megnyitóját, amelyen 37 ország előadói vonultak be a dán főváros városházájára, ahol egy nagyszabású party indítja a versenyt. A városház részen többszáz rajongói tömeg és sajtósok várták a versenyzőket, ahol elsőként a tavalyi győztes Emmelie de Forest dán énekes haladt végig a vörös szőnyegen, őt követte a svéd induló Sanne Nielsen, az izraeli Mein Feingold, majd a többiek, aztán a 19-ikként induló magyar versenyző Kállay-Saunders András. A magyar énekest egyik meglepetésként tartják számon, ennek köszönhető, hogy menet közben rengeteg kérdést kapott a tévés stáboktól és sok-sok autogrammot osztott ki. Az MTI-nek azt mondta nagy öröm számára ez a fogadtatás, és igyekszik helytállni a versenyen. András kedden az első elődöntő utolsó fellépőjeként adja elő Running című dalát. A döntőt szombaton rendezik Koppenhágában, Refshaleö szigetén, a B&W hallernében, egy hatalmas hangárban.
Az Eurovíziós Dalfesztivált Frank Jensen, Koppenhága főpolgármestere nyitotta meg. A dán főváros minden bizonnyal az eddigi legzöldebb házigazdája a verseny történetének: 2025-re a világ első szénmentes városává kíván válni. Koppenhága idén az Európa Zöld Fővárosa címet viselheti, kikötőjének strandján fürdeni lehet a tengerben és számos park található városszerte.
"Nagyszerű érzés visszatérni a dalfesztiválra, még ha idén nem is versenyzek, ám részese vagyok az eseménynek. Ez az első alkalom, hogy hivatalos dala van a versenynek, amit én írtam és a jövő szombati döntőben fogom elénekelni" - mondta Emmelie de Forest az MTI-nek.
A dán énekesnő tavaly Only Teardrops című dalával nyerte meg a versenyt, az idén pedig Rainmaker című száma az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos dala. A még mindig csak 21 éves előadó az MTI kérdésére azt mondta, több szám is tetszik neki az idei felhozatalból, a legjobban talán a norvég Carl Espen Silent Storm című dala. (Korábban ezt a számot nevezte meg kedvencének Kállay-Saunders András is.) Hozzátette: jónak tartja a holland dalt, a The Common Linnets Calm After The Storm című dalát és természetesen a dán induló, Basim Cliche Love Songját is. Hangsúlyozta: az éneklés a szenvedélye, a tavalyi győzelem óriási lökést adott pályájának, és valószínűleg ősszel új albummal jelentkezik.
 Az idei dalfesztivál egyik különlegességének számít az osztrák induló, a 26 éves Conchita Wurst, aki férfiként, Tom Neuwirth néven született, de női külsővel és szakállasan fogja Ausztriát képviselni Rise Like A Phoenix című dalával. "Nem gondolok az esélyekre, de mindent bele akarok adni, a színpad az a hely, ahol azt érzem, bármit megtehetek, és most három percem lesz erre az Eurovízión" - fogalmazott az előadó az MTI-nek.
A Conchita Wurst alteregót három éve használó előadó azt mondta, talán sokszor nem könnyű az érvényesülés, de ez az élete, az éneklés, emellett a modellkedés és a házigazda szerep különböző műsorokban szintén nagyon érdekli.
Rise Like Phoenix című dala olyan, akár egy James Bond-film betétdala. "Pontosan ez volt a célom, egy ilyen dal, imádom a James Bond-széria Shirley Bassey által előadott zenekari betétdalát. Egy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik egy ember életében, én pedig élni akarok vele" - tette hozzá Conchita Wurst.