Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - Örül a szakállas nő győzelmének a bécsi érsek

Örömét fejezte ki az osztrák katolikus egyház feje, hogy a Conchita Wurst művésznéven fellépő osztrák előadó nyert az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. "Örülök, hogy Thomas Neuwirth ilyen nagy sikert aratott Conchita Wurstként" - írta Christoph Schönborn bécsi érsek pénteken szokásos heti glosszájában az egyik legolvasottabb bécsi napilap, a Heute hasábjain.

"Isten sokszínű kertjében nagy a tarkaság. Nem mindenki, aki férfinak született, érzi magát annak, és ez így van a nők körében is. Emberként ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet, mint bárki más" - szögezte le az egyik legbefolyásosabbnak tartott európai érsek.
Schönborn szerint a tolerancia, amelynek jegyében a "szakállas nőként" emlegetett, homoszexualitását nyíltan vállaló osztrák énekes fellépett a világ egyik legnagyobb dalfesztiválján, "valós és jelentős téma". - Az olyanok, mint ő, sok gúnynak, trágárságnak és intoleranciának vannak kitéve, márpedig a tolerancia azt jelenti, hogy tiszteletben tartunk másokat akkor is, ha nem osztozunk a meggyőződésében" - írta az egyházi vezető.
Az érsek nyilvánosan örvendezésének adott hangot Neuwirth győzelme fölött akkor is, amikor látogatást tett a bécsi fogadalmi templomban, ahol éppen egy Testiség és szexualitás című kiállítás borzolja a kedélyeket. Schönborn azt mondta, imádkozik azért, hogy Isten áldása kísérje az oly nagy sikert arató osztrák énekes életét, és jól gazdálkodjon győzelmével.
A kétneműség imázsával Thomas Neuwirth elérni látszik célját, a vita gerjesztését a másság elfogadásáról.
Míg a győzelem előtt egy felmérésben az osztrákok 46 százaléka mondta azt, hogy nem lenne büszke az osztrák jelölt esetleges győzelmére, a fényes diadal után 29 százalékra esett ezeknek az aránya, és a megkérdezettek 80 százaléka most már úgy véli, hogy Wurst győzelme használ az országimázsnak.
Ausztriában a néppárttal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták arra akarják felhasználni az eurovíziós győzelmet, hogy megnyerjék a konzervatívokat az azonos nemű párok jogainak kiszélesítéséhez.
Az eurovíziós győzelemtől hátszelet kapva a vállaltan leszbikus Ulrike Lunacek, az osztrák zöldek listavezetője az európai parlamenti választásokon sajtótájékoztatón követelte a homoszexuális párokat diszkrimináló jogszabályok felszámolását szerte Európában, s hangoztatta, hogy "ebben a témában a zöldek a leghitelesebbek". Szerinte az eurovíziós szavazás azt mutatja, a társadalom "előrébb jár", mint azt egyes tagországok törvényei feltételezni engedik.
Werner Faymann osztrák kancellár és Josef Ostermayer kulturális miniszter  vasárnap hivatalában fogadja az Eurovíziós Dalfesztiválon győztes 26 éves énekest, aki ezt követően a kancellári hivatal előtti téren, a Ballhausplatzon ad köszönetmondó koncertet rajongóinak.