Eurovíziós Dalfesztivál - "Nekünk te vagy a nyertesünk"


A 60. Eurovízió tegnap esti bécsi döntőjének győztese a svéd Måns Zelmerlöw lett Heroes című dalával, míg Boggie a 20. helyen végzett. Csemer Boglárka a 27 döntős közül 22.-ként lépett a színpadra, hogy elénekelje dalát, a Wars For Nothingot, amit korábban az osztrák és brit sajtó is durván kritizált. Carl Greenwood, az angol Mirror magazin újságírója például azt írta, annyira rossz és unalmas Boggie dala, hogy a megható számok alatt gyakran előkapott öngyújtóval előbb égetné meg a fülét, mintsem hogy könnyes szemmel lengesse.
A magyar közvetítést a Duna TV-n élvezhették a nézők, a stúdióból Tatár Csilla, a helyszínről, Bécsből pedig Gundel Takács Gábor köszöntötte őket. A műsor meghívott vendége a tavalyi induló, Kállay-Saunders András volt.
Az idei döntő több szempontból is rendhagyó volt. Az indulók között most először szerepelt egy ausztrál, Guy Sebastian. Ennek oka, hogy Ausztrália már évek óta nagy rajongója az Eurovíziónak, ezért a szervezők a kerek évfordulóra való tekintettel meghívták őket a versenybe. A másik érdekesség, hogy idén élőben adták a műsort Kínában is.
A döntő a tavalyi győztes, Conchita Wurst fellépésvel vette kezdetét, aki elénekelte a Building Bridges című nyitódalt. Az idei Eurovízió mottója is ez volt, vagyis magyarul: építsünk hidakat - országok, kultúrák és emberek között -.
Az első tíz fellépő nem okozott nagy meglepetést, hozták korábbi formájukat. A tizenegyedik versenyző, a ciprusi John Karayiannisról azonban elmondható, hogy kicsit hasonlít ByeAlexre, aki 2013-ban 10. lett az Eurovízión. A 18.-ként fellépő lengyel versenyző, Monika Kuszyńska produkciója nagyon meghatóra sikeredett, az énekesnő ugyanis kerekesszékből énekelt mivel 2006-ban egy autóbaleset következtében deréktól lefelé lebénult. Az In The Name Of Love című dala alatt olyan régi felvételeket vetítettek róla, amelyeken táncol.
Boggie a tőle megszokott magabiztossággal állt a színpadra dalával, a Wars For Nothinggal. A műsor előtt azt nyilatkozta Gundel Takács Gábornak, hogy őt csak az érdekli, hogy az emberekhez eljusson az üzenete, a győzelem másodlagos. Csemer Bogi produkcióját hangos tapsvihar és ováció követte.
Az előadások után megkezdődött a szavazás, ezalatt vendégelőadók szórakoztatták a közönséget. A műsor végén Boggie összesen hat országtól kapott pontokat, a legtöbbet, 8-at Észtország adta, Romániából és San Marinóból 4-4 pont érkezett, Franciaország, Németország és Csehország pedig 1 pontokkal jutalmazta a Wars For Nothingot. Ezzel Csemer Bogi lett a 60. Eurovízió 20. helyezettje.
A magyarok 8 pontot adtak Ausztráliának, 10-et Svédországnak és 12-t Belgiumnak.
A győztes Måns Zelmerlö 365 ponttal végzett az első helyen, megszerezve Svédország 6. győzelmét és minden idők harmadik legmagasabb pontszámát.
A műsor végén a rajongók megrohamozták az Eurovízió hivatalos Facebook-oldalát, hogy elmondják véleményüket Boggie eredményéről. A legtöbben vigasztaló, bíztató szavakat írtak, de olyanok is akadtak, akik nyíltan elmondták, mást küldtek volna a versenyre.