Eurovíziós Dalfesztivál 2015 - Csemer Boglárka Boggie

Csemer Boglárka, vagy művésznevén Boggie, továbbá külföldön gyakran A magyar lány, illetve itthon Parfümös Bogi (Budapest, 1986. november 30. ) magyar énekesnő. Parfüm című dalának videoklipje által vált világszerte ismertté. Ő képviseli Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben a Wars for Nothing című dalával. Zenei tanulmányait 13 éves korában kezdte. Két évvel később klasszikus éneket és klasszikus zongorát kezdett tanulni a Fasang Árpád Zeneiskolában. Ide 2007-ig járt, miközben 2004-től az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Jazz Zeneművészeti Szakközépiskola is magáénak tudhatta jazz–ének szakos tanulói között. Itt tanította Hunyadi László, Szolnoki Dóra és Micheller Myrtill is. 2006 és 2007 között elvégzett egy francia nyelvű idegenvezető OKJ szakképesítést. 2007-ben kezdett el tanulni a Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán, és ezzel párhuzamosan az Eszterházy Károly Főiskola francia–romanisztika szakirányán is.
2005–ben és 2006-ban egy évet Párizsban töltött „jeune-fille au pair”-ként. Ekkor került közelebb a francia nyelvhez és kultúrához is. 2009 márciusában alapította meg a Csemer Boglárka Quartetet. 2011-ben Sebestyén Áronnal részt vettek az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutató műsorának harmadik évadjában. A nagy nézettségnek köszönhetően sok rajongót szerzett magának, habár az első élő adásban távozniuk kellett a mezőnyből. 2012-ben a Quartettel felléptek a Művészetek Palotájának tehetségbörzéjén, a Jazz Showcase-en. A 2012-ben és 2013-ban megrendezett Országos sanzonversenyre is meghívták zsűritagként. 2014-ben emellett fellépett a francia Accordzeam zenekarral.
2012-ben kezdett el dolgozni első lemezén. Bogi addigra kiforrott stílusa igényelte a névváltoztatást, ezért a korábbi CSBQ (Csemer Boglárka Quartet) néven említés helyett az énekesnő a rövidebb, Boggie művésznevet kezdte használni. Ez egyúttal az énekesnő Franciaországhoz, francia nyelvhez való kötődését is jelzi.
A zenekar jelenlegi tagjai:
  • Csemer Boglárka – ének
  • Sebestyén Áron – billentyűk
  • Simkó-Várnagy Mihály – elektromos cselló, basszusgitár
  • Szabó Tamás – dob
2013-ban megjelent Boggie címet viselő albuma a Tom-Tom Records kiadásában. A lemezen csak saját – magyar, francia, és angol nyelven írt – szerzemények találhatóak. A 2013-a év végén jelent meg Parfüm című videoklipje, a Nouveau parfum című eredeti változattal egy időben. A 2014-es év elején ugrott meg a nézettsége a jó promóciónak, az eredeti ötletnek köszönhetően. A klip már több, mint 30 milliós nézettsége felett jár. Ebben az évben All Is One Is All címmel jelent meg a második nagylemeze, amin az előző lemez elveihez igazodó dalok szereplnek.
Az évek során már fellépett többek között Palya Beával, Fábián Julival, Tóth Viktorral, Barabás Lőrinccel, Tzumó Árpáddal és Sárik Péterrel is. Magyarországon kívül koncertezett: Franciaországban, Hollandiában, Szlovákiában, Ausztriában és az Amerikai Egyesült Államokban is.
2015-ben az énekesnő bekerült A Dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Wars for Nothing című dalával. Először február 7-én a harmadik elődöntőben adta elő a dalát, ahonnan az este legmagasabb pontszámával jutott tovább a középdöntőbe. Egy héttel később február 14-én az első középdöntőben is ő kapta az este egyik legmagasabb pontszámát – Szabó Ádámmal holtversenyben az első helyen végeztek – így bejutott a verseny döntőjébe.A dalt utoljára a február 28-i döntőben adta elő, fellépési sorrendben másodikként Gájer Bálint That’s How It Goes című dala után, és a Spoon Keep Marching On című dala előtt. Boggie dala a zsűritől 24 pontot kapott, így másodikként került be a négyes szuperfináléba. A közönségszavazás lezárása után kiderült, hogy a legtöbb SMS szavazatot a Wars for Nothing című dal kapta, így Boggie nyerte a 2015-ös válogatót és ő képviselheti Magyarországot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben.
Forrás: Wikipédi