Eurovíziós Dalfezstivál - Csütörtök este újabb 10 ország előadója kvalifikálta magát a legjobbak közé

A magyar Compact Disco már a keddi elődöntőn bekerült a szombati döntőbe. Tegnap este újabb 10 ország előadója kvalifikálta magát a legjobbak közé: a Litvániát képviselő Donny Montell, a bosnyák Maya Sar, a már komoly eurovíziós tapasztalatokkal rendelkező szerb Zeljko Joksimovic, az ukrán Gaitana, a végső győzelemre is esélyesnek tartott svéd Loreen (dala, az Euphoria máris nagy sláger), a macedón Kaliopi, a norvég Tooji, az észt Ott Lepland, a meglepetésember máltai Kurt Calleja, valamint a török Can Bonomo. A csütörtöki 18 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még szerdán este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.
A korábbi, keddi elődöntőből a Magyarországot képviselő Compact Disco által előadott Sound of Our Hearts című dal mellett bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski, a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.
A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Engelbert Humperdinck), Franciaország (Anggun), Olaszország (Nina Zilli), a házigazda, tavalyi győztes Azerbajdzsán (Sabina Babayeva), Spanyolország (Pastora Soler) és Németország (Roman Lob).
Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával.