Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - A vártnál kevesebb turistát vonzott Bakuba az Eurovision

Óriási élmény volt Azerbajdzsán számára, hogy megrendezhette az idei Eurovíziós Dalfesztivált, ugyanakkor egy bakui interjúalanyunk elmondása szerint több külföldi vendégre számítottak.
 Azerbajdzsán nagyon készült a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére, amely szombaton ért véget a svéd Loreen győzelmével. Azerbajdzsán először rendezett meg egy ilyen kaliberű nemzetközi eseményt, ami végül is rendben lezajlott, bár a hírek szerint egy csoport terrortámadásokra készült a városban.
"Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk volt az Eurovízió, már csak azért is, mert mi is az európai kultúrához tartozónak érezzük magunkat. Jól jött az országnak ez a fajta reklám, mivel meg tudtuk mutatni egy szélesebb közönség számára is, hogy Azerbajdzsánban messze nem csak olaj és gáz van" - meséli egy Bakuban élő azeri fiatalember. Hozzátette, mivel Baku az ország gazdasági motorja, így nem csoda, hogy jóval fejlettebb, mint az ország többi része. De mint mondja, már folyamatban vannak olyan úthálózat-fejlesztések, ipari beruházások és egyéb projektek, amelyek a közeljövőben hozzájárulhatnak a többi régió felzárkóztatásához is. Tényleg nagyon sokat készültünk arra, hogy minden tökéletes legyen az Eurovízió alatt. A Kristálycsarnok mellett felújítottak egy csomó múzeumot és turistalátványosságot Bakuban, de épültek új zenei központok is (például a Mugam). Mivel Baku elég drága városnak számít, ezért a hotelek megegyezéses alapon nem emeltek az áraikon a rendezvény ideje alatt. Valóban sok turista érkezett, de kevesebben jöttek, mint ahogy arra számítottunk, aminek több oka is lehet.
Egyrészt Baku valóban drága hely, és sajnos nehéz olcsó szálláshelyet találni, mert kevés hotel és alacsonyabb kategóriás szállás van a városban. Aztán Ukrajna és Lengyelország is "elvett" tőlünk turistákat, hiszen hamarosan kezdődik a futball Európa-bajnokság, amivel nehéz felvenni a versenyt. Szubjektív véleményem, hogy az Eurovíziót megelőző Azerbajdzsán-ellenes hangulat sem tett jót, a sajtóhírek többnyire a vallási, emberi jogi és politikai ügyekre koncentráltak. Ettől függetlenül, akik elutaztak Bakuba, azok bevallásuk szerint nagyon jól érezték magukat" - mondja. És hogy miért érdemes szerinte Azerbajdzsánba utazni?
"Például azért, mert nagyon jó a klímája az országnak, az emberek pedig vendégszeretőek és toleránsak. És nem azért, mert egy politikai instrukcióról lenne szó, hanem mert a történelem folyamán sokféle vallás képviseltette magát az országban. Ezért természetes számunkra ez a hozzáállás. Nagyon változatos a konyhánk és a kulturális örökségünk, nem beszélve a zenénkről. Szerintem sok olyan dolog van, ami felkeltheti a külföldiek figyelmét Azerbajdzsán iránt."