Eurovíziós Dalfesztivál 2012 Baku - Tüntettek az Eurovíziós Dalfesztivál városában

Több száz fiatal tüntetett békésen szerdán Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban a demokráciáért.
A tüntetők "Ének a demokráciáért" feliratú pólóban vonultak végig a városon. Ez annak a kampánynak a jelmondata, amely az idei, Bakuban rendezett Eurovíziós Dalfesztivál ürügyén az emberi jogok azerbajdzsáni megsértésére akarja irányítani a figyelmet.
A rendőrség, amely rendszerint azonnal feloszlatja a nem engedélyezett tüntetéseket, ezúttal csupán felszólította a résztvevőket, hogy fejezzék be az akciót, de amikor azok erre nem voltak hajlandók, eltűrte a békés tüntető menetet.
Csütörtökön tartják a dalfesztivál második elődöntőjét a bakui Kristálycsarnokban. A Magyarországot képviselő Compact Disco zenekar Sound of Our Hearts című dalával kedden bejutott a szombati döntőbe, amelyben másodikként fog színpadra lépni a 76 éves brit Engelbert Humperdinck után.
A házigazda Azerbajdzsán mellett a fesztivál öt nagy szponzora - Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Németország - eleve résztvevője a döntőnek. A keddi elődöntőből tízen jutottak be a döntőbe. Az idei, sorrendben 57. dalfesztivál kapcsán sok bírálat éri Ilham Aliyev azerbajdzsán államfőt, akit hosszú ideje az emberi jogok megsértésével vádolnak.