Eurovíziós Dalfesztivál 2016 - Bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe Freddie

Megkezdődött a hétvégi, 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál hajrája. A keddi, első elődöntőn lépett színpadra A Dal nyertese, Freddie is Pioneer című dalával. Az énekes már a hazai közönséget és az MTVA műsorának zsűrijét is lenyűgözte - A Dal döntőjét végül 34 ponttal nyerte - így nem volt meglepő, hogy sokan már az első élő dalok előtt nagy esélyesként emlegették a magyar versenyzőt a 61. Eurovízió kapcsán.
Freddie szívét-lelkét beleadta a produkcióba. A háttérben vihar, a nézőtéren a közönség tombolt. A sajtócentrumban először kísért taps egy előadást a végén. A győri Fehérvári Gábor Alfréd hatamasat énekelt, aminek eredményeként a döntőbe jutott. A döntőbe jutott országok az első elődöntőből: Oroszország, Azerbajdzsán, Hollandia, Ciprus, Horvátország, Ausztria, Örményország, Csehország, Málta - és Magyarország.
Az idei - Stockholmban megrendezésre kerülő - dalversenyre eredetileg 43 ország jelentkezett, Romániát azonban az utolsó pillanatban (április 22-én) kizárták tartozás miatt, így végül negyvenkét produkció méri össze magát az idén a Come Together - azaz Jöjjünk össze - mottó szellemében.
A keddi első elődöntő során 18 ország dala mutatkozott be - köztük a hazánkat képviselő Freddie - míg a második, csütörtöki elődöntőn újabb 18-ast láthatunk megküzdeni továbbjutásért. A maradék hat ország (Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és a tavalyi győztes Svédország) automatikusan bejutott a május 14-ei döntőbe.
A keddi elődöntő eredménye egyébként két részeredményből jött össze: míg a szakmai zsűri már hétfőn lepontozta fellépőket, addig a közönség az élő show alatt szavazott - e két pontszám 50-50 százalékban került beszámításra. A 42 elődöntős előadó közt egyébként idén hét olyan versenyző is akad, aki már indult az Eurovízión korábban - közülük négyen egyazon évben, 2012-ben. A döntő május 14-én szombaton lesz, a tévénézők este kilenc órától követhetik élőben az eseményeket.
Forrás: Bors