Eurovíziós Dalfesztivál - Kialakult a középdöntők mezőnye

A zsűri döntése alapján Pál Dénes, a New Level Empire és a Fool Moon, a tévénézők szavazataival Radics Gigi, a Mystery Gang és a Honeybeast jutott a szombati harmadik elődöntőből a középdöntőkbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén, A Dal című showműsorban.
Az utolsó elődöntőből a legtöbb, 38 ponttal a 22 éves Pál Dénes került a középdöntőbe Brave New World című dalával (szerzők: Gatti Di Amalfi és Jónás Vera). Pál Dénes korábban megnyert egy televíziós tehetségkutatót, tavaly pedig A Dal döntőjéig jutott Agárdi Szilvivel közösen előadott dalával.
A négytagú zsűritől 36 pontot kapott a New Level Empire – The Last One (Krajczár Péter, Ujvári Zoltán Szilveszter, Nyujtó Sándor, Mayer Petra) című dala, míg 35 pontot szerzett a Fool Moon a cappella produkciója, az It Can’t Be Over (Bella Máté, Rácz Gergő, Galambos Attila, Szente Vajk).
Az M1 és a Duna World csatornán élőben közvetített harmadik elődöntő további hét dalából a tévénézők sms-szavazataival Radics Gigi Catch Me (szerzők: Maria Marcus, Freja Blomberg, Charlie Mason), a Mystery Gang Játssz még jazzgitár (Egri Péter) és a Honeybeast A legnagyobb hős (Bencsik Kovács Zoltán) című dalával jutott tovább a jövő hétvégi középdöntőkbe.
Ide került korábban az első elődöntőből Király Viktor, Marge, Szabó Leslie, Oláh Ibolya, a Group’N'Swing és a Depresszió, illetve a múlt szombati második elődöntőből Kállay-Saunders, Joni, Bogi, Polyák Lilla, a Muzikfabrik és Dér Heni.
A középdöntőket február 15-én és 16-án rendezik, a két műsorból A Dal február 22-i döntőjébe nyolc produkció kerül, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 59. Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.
A Dal zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Kovács Kati énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető foglal helyet. A verseny és a showműsor digitális kommentátora ByeAlex, aki a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében 10. lett Kedvesem című dalával.
Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek, közülük az előzsűri szűkítette 30-asra a mezőnyt.