Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Ki is ö valójában, ByeAlex

Túlzás nélkül az egész ország azt találgatja szombat este óta, hogy ki az a bokalengő nadrágban, kötött sapkában, egykedvűen dúdolgató ByeAlex (28), aki, lezúzva az összes favoritot, megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál honi selejtezőjét. Márta Alexről – merthogy ez a becsületes neve – eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a Miskolci Egyetem filozófia szakán végzett, s hogy egy tetoválómagazinnál dolgozik újságíróként. De honnan ez a stílus? Valóban így éli mindennapjait, vagy csak az Eurovízióra kitalált imázs része?
– Én három évvel ezelőtt Miskolcon, az Avason is így jelentem meg, nem vagyok megcsinált. Persze tudom, hogy pont nekem nem volt megfelelő rutinom ehhez a meccshez, talán éppen ezért nem is érdemeltem meg a győzelmet. Azt gondolom, hogy ezek után a lehető legjobb tudásom szerint véghez kell vinnem ezt az egészen. És azt is remélem, hogy azok, akik támadnak, nemsokára meglátják, én valóban az vagyok, aminek látszom. Egy jóindulatú srác, aki nem árt senkinek – mondta tegnap ByeAlex.
Az énekes egyébként elhatározta, hogy nemcsak magyarul adja majd elő a versenydalát, hanem a vendéglátó ország nyelvén, svédül is előad benne pár sort.
– A refrént tervezzük lefordítatni. Az ötlet a mellettem játszó gitárostól, Danitól származik, aki évekig tanult Svédországban – mesélte Alex, aki a családját szeretné kihagyni ebből az egész felhajtásból, azt azonban büszkén mesélte el, hogy a verseny alatt a kivetítőn látható grafikai hátteret a húgának köszönheti. – A szüleim teljesen egyszerű emberek, a húgom és én vagyunk a család kreatív vonala. Ő például korábban már borítókat is rajzolt nekem – büszkélkedett Alex, aki elárulta, a számára valóságos sokként jövő győzelmét másnap a Szent István-bazilikában gondolkodva próbálta feldolgozni. Noha a magyar celebek egyöntetűen lázonganak, hogy
ByeAlex képviseli hazánkat az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, a zeneszerző, a marketinges és a lemezkiadó szakemberünk egyhangúlag arra szavazott, hogy jó választást hoztak a nézők szombat este. A Magyar Lemezkiadók Szövetségének elnöke optimistán tekint a svédországi szereplésre, szerinte érdekes színfoltja lesz Alex az Eurovíziónak.
– A dal kiemelkedett magyarul a mezőnyből, de hogy ez nemzetközi porondon hogyan állja majd meg a helyét, az kérdéses – mondta Szűcs László. – Sokszor a minimalista szöveg és egy érdekes külsejű figura markáns jelenségnek számít. Még meglepetéseket is okozhat...
Czutor Zoltán, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének tagja örült a nézők választásának. A döntős dalok közül ByeAlex száma volt a legjobb, a többi kicsit jellegtelennek tűnt. Ez a választás egy jelzés és egyben egy pofon is a szerzői köröknek, hogy kísérletezni kell. ByeAlex száma igazán eredeti, és mérföldkő a magyar zenei életben.
Király Tamás, az EMI kiadó igazgatója külföldi szemmel is nézte ByeAlex produkcióját.
Ez a dal is megtalálja a saját piacát, mert eladható. Hogy mi a jó zene, az relatív, mindenkinek az éppen aktuális hangulata dönti el, hogy mi a fülbemászó. Nemzetközi körökben is feltör az ilyen stílusú zene, és azt sem állítanám, hogy rontana az értékén, ha magyarul adják majd elő Malmőben. Talán pont ez lesz az egzotikuma.