Eurovíziós Dalfesztivál 2012 - Jön A dal, a verseny az Eurovízióért

A zenészeket, rádiós zenei szerkesztőt és tévés szakembereket is magában foglaló szakmai zsűri kiválasztott húsz vadonatúj magyar dalt, amelyek közül kikerülhet az idei év magyar eurovíziós versenydala. 
A Magyar Televízió Zrt. és az MTVA által decemberben meghirdetett pályázatra beérkezett több mint kétszáz dalból kilencfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Bemutattjuk azt a húsz vadonatúj magyar dalt, amelyek közül kikerülhet az idei év magyar eurovíziós versenydala. A Magyar Televízió Zrt. és az MTVA által decemberben meghirdetett pályázatra beérkezett több mint kétszáz dalból egy kilencfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Tíz-tíz szerzeményt január 28-án és február 4-én az m1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott elődöntőkön mutatják be, a zsűri és a nézők szavazata alapján összesen nyolc juthat tovább a február 11-i nemzeti döntőbe.
Február 11-én vívják a döntőt
170 pályázó 202 dalt küldött a Magyar Televízió Zrt. és az MTVA 2011 decemberében meghirdetett pályázatára, melyet a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulójának kiválasztására írtak ki. A kilencfős, zenészeket, rádiós zenei szerkesztőt és tévés szakembereket is magában foglaló szakmai zsűri 13 órán át hallgatta a dalokat. A húsz legjobb az első és a második elődöntőben, két csoportban küzdhet meg a továbbjutásért, a február 11-i élő nemzeti döntő nyertese képviselheti majd Magyarországot a májusi azerbajdzsáni Eurovíziós Dalfesztiválon. A háromrészes, élőben jelentkező nemzeti válogató műsorsorozat A Dal címmel lesz látható az m1-en és a Duna World csatornán január 28. és február 11. között szombaton 20 órától. A 100 perces élő adásokban a versenyzők produkciói mellett sztárelőadók is fellépnek majd.
A nézők is szavazhatnak
A televíziós show zsűrije négyfős lesz: Wolf Kati énekesnő, a tavalyi magyar induló mellett Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető, Rákay Philip, az m1 intendánsa és Rakonczai Viktor, zeneszerző, korábbi eurovíziós versenyző pontozza és értékeli majd a produkciókat. A zsűri tetszése azonban nem elég a továbbjutáshoz: az elődöntőkön és a döntőn is nagy súllyal esik a latba a nézők, a közönség szavazata. Az elődöntők során a zsűri értékelése és pontozása alapján három-három versenyző jut tovább a húszból, egy-egy előadót pedig a nézők juttathatnak a döntőbe. A nemzeti döntőn pedig ennél is nagyobb felelőssége lesz a közönségnek, hiszen az elődöntőkből továbbjuttatott összesen nyolc versenyzőből kizárólag a nézői voksok alapján jelölik ki azt a négy dalt, amelyek közül a zsűri és a közönség újabb szavazásának eredményeként végül kiválasztják a nyertest.
Február 11-én estére tehát kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot és a Magyar Televíziót a 2012. május 22-26. között megrendezendő 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni Bakuban.