Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Megvan a 10 továbbjutó az első elődöntőből

A továbbjutók között van a legnagyobb esélyesként emlegetett dán énekesnő, Emmelie de Forest. 

Tizen a szombati döntőbe jutottak, hatan kiestek a malmői 58. Eurovíziós Dalfesztivál keddi első elődöntőjéből. A továbbjutók között van a legnagyobb esélyesként emlegetett dán énekesnő, Emmelie de Forest.
Malmö, ez az alig 300 ezer lakosú svéd kisváros igazi eurovíziós lázban ég: óriásplakátok hirdetik az idén We Are One (Egyek vagyunk) szlogennel és egy pillangós logóval zajló versenyt, a város központjában, a Gusztáv Adolf téren színpadot állítottak fel, ahol egész nap szól a zene, koncertek, beszélgetések, játékok szerepelnek a programban, minden a verseny és 1956-ban indult története körül forog.
Az első elődöntő 16 résztvevőjéből kedden döntőbe jutott a 20 éves dán Emmelie de Forest (dalának címe: Only Teardrops), az Oroszországot képviselő, az ottani The Voice című versenyt tavaly megnyert Dina Garipova, az ukrán Zlata Ohnevics, a moldovai Aliona Moon (ő tavaly háttérvokalistaként segítette Bakuban Pasha Parfeny-t), a litván Andrius Pojavis, a több mint másfél évtizede az egyik legnépszerűbb holland énekesnőnek számító Anouk, az ír Ryan Dolan (legtöbbször az írek nyerték meg a versenyt, összesen hétszer), a fehérorosz Alena Lanszkaja, az igazi eurovíziós slágert (Love Kills) előadó belga Roberto Bellarosa, valamint az észt Birgit.
A Malmö Arenában telt ház, mintegy 10 ezer néző előtt és kiváló hangulatban zajlott az elődöntő. A showműsor Loreen tavalyi bakui győztes dalával, a Euphoriával indult: a számot gyerekek énekelték együtt az azóta sztárrá vált svéd énekesnővel. A verseny műsorvezetője Petra Mede svéd televíziós. A dalfesztivált rengeteg rajongó és blogger követi a helyszínen, ők a sajtóközpontban hatalmas népünnepélyt csapnak a verseny idején.
A keddi 16 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül az Egyesült Királyság, a házigazda Svédország és Olaszország) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak telefonon. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.
A Magyarország képviseletében versenyző ByeAlex és a Kedvesem című dal a csütörtöki második elődöntőben tizenkettedikként hangzik el, ahonnan szintén tizen jutnak a döntőbe.
A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Bonnie Tyler, jelen volt a keddi elődöntőn is), Franciaország (Amandine Bourgeois), Olaszország (Marco Mengoni), a házigazda, tavalyi győztes Svédország (Robin Stjernberg), Spanyolország (az ESDM) és Németország (a Cascada).
Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 39 ország képviselői vesznek részt Malmőben; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező.
Az M1 élőben közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton este rendezik Malmőben.