Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Plágiummal vádolják Gáspár Laci és a Plastik-head dalának szerzőit.

Koppintás lenne Gáspár Laci dala? A szeretet él című daluk a rajongók szerint feltűnően hasonlít David Guetta egyik világslágerére.
Gáspár Lacit és a Plastikheadet azzal vádolták meg A Dal nézői, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválra írt számuk pontos másolata David Guetta When Love Takes Over című szerzeményének. A legnagyobb videomegosztó oldal látogatói meglepődve kommentálták Laciék A szeretet él című ­produk­cióját.
„Csak nekem ugrik be azonnal a zongoráról David Guetta When love takes over c. dala?” – írta Németh Gábor, amire így reagált Dakó Péterné: „Igazad van, tökéletes másolata! Kár érte! A zsűri hogy nem vette észre?” Ilyen és ehhez hasonló hozzászólások tucatjai kerültek fel az internetre.
A Bors a népszerű dj-t és zeneszerzőt, Spigiboyt kérte meg, mondjon véleményt a kínos ügyben. – Vannak bizonyos trendek, amelyeket követni kell, azt gondolom, hogy Gáspár Laci és a Plastikhead ezeket követte. Én mind a két számot ismerem, és tényleg van bennük hasonlóság. Nem teljesen ugyanaz a dallam, van bennük minimális különbség, ez körülbelül olyan, mintha újragondolnánk egy költeményt, így nincs szó plágiumról. Évről évre felvetődnek ilyen kérdések. Az a helyzet, hogy újat kitalálni borzasztóan nehéz, nincs új a nap alatt – mondta el lapunknak Spigiboy.
Tóth Zoltán, a Plastikhead tagja és egyben a dal egyik szerzője értetlenül áll a vádak előtt. – Egyértelműen szakmai hozzá nem értésre vallanak ezek a hozzászólások. Mondom, miért. Az egyik dúrban, a másik mollban van, mindkettő egy sima hármas hangzatú felbontással indul, de ezenkívül se az énekdallamnak, se a dal hangulatának nincs köze egymáshoz.
Készítettem már úgy dalt valakinek, hogy az volt a kérés, erre vagy arra a számra hasonlítson, de ez pont nem ilyen. Csakis annyi hasonlóság van bennük, hogy mind a kettőben zongorabontás van, de ilyen alapon ötszáz más számra is hasonlíthatna – fejtette ki álláspontját a Borsnak Tóth Z. Az előadók a zsűri döntése alapján továbbjutottak A Dal középdöntőjébe.
A zsűritagok véleményére is kíváncsiak voltunk, de őket nem értük utol, az MTVA sajtófőnökét azonban igen. – A dalokat az előválogatáson egy szakmai zsűri választotta ki, akik fülük, szakmai képzettségük okán felismerik az ilyen hibát. Természetesen ha kiderül, hogy egy dal plágium, akkor ez azonnali kizárást von maga után. Ebben az esetben pedig bebizonyosodott, hogy a dal nem plágium – kommentálta a kérdést Lencsó Rita.