A Dal - Kállay-Saunders András megy az Eurovíziós Dalfesztiválra!

Kállay-Saunders András képviselheti hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. Két szegedi csapat is volt a szombati döntőben: a Fool Moon-t a zsűri beválasztotta a legjobb négy közé, a HoneyBeast-ről pedig azt mondták, ők nyerték ebben a műsorban a legtöbbet.
Nem sikerült a bravúr: bár két szegedi együttes is bejutott a Dal című énekverseny döntőjébe, végül nem ők utazhatnak Koppenhágába, az Eurovíziós Dalfesztiválra. A Fool Moon és a HoneyBeast ennek ellenére hatalmas sikert ért el a műsorban, hiszen 430 előadóból a legjobb 8 közé jutottak, az a capella formációt ráadásul a zsűri a legjobb 4 közé választotta.  

A két csapat közül a Fool Moon lépett először színpadra szombat este. Rúzsa Magdi úgy értékelte produkciójukat: elegáns, tiszta és megbízható. Kovács Kati pedig azt emelte ki, olyan lazán adták elő dalukat, mintha zenei kíséret nélkül énekelni a világ legkönnyebb dolga lenne. Az öt fiúról nem sokkal később az is kiderült, hogy remek humoruk van. Korábban mindenkinek fogadalmat kellett tennie arra az esetre, ha a döntőbe jut, ők pedig felelőtlenül bevállalták, hogy egy szál zokniban adják elő produkciójukat. Mint elmesélték, eszükbe jutott a klasszikus Red Hot Chili Peppers-féle megoldás és az is, hogy egy jakuzziba ülnek be. Végül azonban sokkal eredetibb megvalósítástlasztottak: Rácz Gergő nővér mindegyiküknek varrt egy-egy óriás zoknit, melyet ruhaként viseltek.

 A Honey Beast a döntő utolsó fellépője volt. A csapat új felfogással állt színpadra és a zenekar helyett egy vokálkórus állt az énekesnő Tarján Zsófia háta mögé. Csiszár Jenő meg is jegyezte: győztes csapaton nem szabad változtatni, a fiúknak is ott lett volna a helyük. Hozzátette azonban, ők nyertek a 430 előadó közül a műsorban a legtöbbet: magyarországi rajongótábort.

A nyolc produkcióból a zsűrinek a legjobb négyet kellett kiválasztani. A HoneyBeast-re egyikük sem szavazott, a Fool Moon-t azonban Rúzsa Magdi a második, Kovács Kati az első, Rákay Philip pedig a negyedik helyre sorolta. Összesítésben ők így a zsűri szavazatai alapján a harmadik helyen zártak. A nézők rajtuk kívül Kállay-Saunders Andrásra, Bogira vagy Király Viktorra szavazhattak. A voksok alapján végül Kállay-Saunders Andrást hirdették ki győztesen, vagyis ő képviselheti idén hazánkat Koppenhágában, az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 6. és 10. között rendezik Koppenhágában.
Az eredménnyel mindkét csapat elégedett.- Ha az elején azt mondják nekünk, hogy döntősök leszünk, el sem hisszük, fogalmazott Bencsik-Kovács Zoltán a HoneyBeast képviselőjeként. Mint mondta, lehetett számítani arra, hogy nem jutnak a legjobb négy közé hiszen nem voltak a zsűri kedvencei, a nézők juttatták őket idáig. A kritizált színpadkép-váltást sem bánták meg.  A műsorszabályzat értelmében egyszerre hatan lehetnek a színpadon. Mi hattagú zenekar vagyunk, de a számban van egy hangsúlyos vokál. Szerettünk volna valami pluszt adni a produkcióhoz, ezért cseréltük le a zenekart a lányokra. De azt gondolom, megérte, hiszen most szólt a legjobban a dal. A tagok pedig a művészmegőrzőben ott voltak, tehát nem maradtak ki a döntőből.A Fool Moon sem csalódott, hogy végül nem őket hirdették ki győztesnek. Bár volt köztünk olyan, aki Dániát célozta meg, én azt sem képzeltem, hogy a legjobb 4-ben ott leszünk, így nagyon elégedett vagyok, mondta Németh Miklós. Már most több megkeresést is kapott a formáció, a dalverseny után hirtelen sokan lettek rájuk kíváncsiak.  Hálásak vagyunk a zsűrinek. Valószínűleg nem is sejtik, mennyi tettek az a cappella műfaj hazai népszerűsítéséért.