Eurovíziós Dalfesztivál - Idén is lesz szegedi induló az Eurovíziós Dalfesztiválon

Sent for me című dalával nevezett a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválra Tóth Jonathan. A szegedi énekes lírai hangzását a country ballada stílusában ötvözte szerzeményében, még csak angolul hallhatjuk, de hamarosan elkészül magyar változata is.
Első saját dalával – melyet Grósz Artúr Valentinzeneszerzővel közösen készítettek el, már szerencsét próbált a dalfesztivál tavalyi évadán az ifjú szegedi tehetség, Tóth Jonathan. Akkor sajnos nem sikerült bejutnia az elődöntőbe, a szegedi énekes azonban idén ismét pályáz. “A ‘Szárnyal egy dallam’ után már épp idejét éreztem, hogy egy újabb dal szülessen. Ez év májusában megpályáztam Szeged város alkotói pályázatát, amit meg is nyertem, és ezért nagyon hálás vagyok a városomnak! Ez hatalmas anyagi segítség volt ahhoz, hogy a dal megszülethessen”  árulta el Jonathan. A szöveg és dallam megírásában a jamaicai és etióp gyökerekkel bíró Johnny K. Palmer volt a segítségére, akivel a sikeres pályázat után kezdték meg a közös munkát.
“Alapból egy nagyon lírai beállítottságú énekes vagyok, így nem volt kérdés, hogy milyen dalt szeretnék, persze ahhoz, hogy sikeres legyél, némi kompromisszumot is kell kötni. Miközben nagy bőszen hallgattuk és kerestük a dalokat, Johnnynak jutott eszébe az úgynevezett country ballada stílus. Először nagyokat pislogtam az ötleten, hiszen a country elég távol áll tőlem, miután azonban mutatott pár mintát, én teljesen padlót fogtam. Olyan dalt álmodtunk meg, ami teli van érzelemmel, lírai is de dinamikus, van kitörési pontja, katartikus élmény", mesélte az énekes. Az angol nyelvű dalt hamarosan magyarul is meghallgathatja a közönség.
Bár nem neki szorított a dalfesztivál hazai indulói közül, a vicc kedvéért egy fél napot ByeAlex bőrébe is bújt az énekes tavaly a Szegedi Borfesztiválon. “Egyszerű, dallamos dalocska volt a Kedvesem, ami nagy sikert hozott ByeAlexnak. Egy időben még a csapból is ez folyt, így akaratlanul is belemászott az ember fülébe, a végére még én is megszerettem”. Az évről évre visszatérő fesztivál az énekes szerint egy nagy lehetőség, hogy az induló megmutassa magát, tehetségét, az országát. Emellett jó móka és természetesen hatalmas elismerést jelent a részvétel.
Jelenleg egy Campus Hungary-ösztöndíjnak köszönhetően Szicíliában dolgozik diplomamunkáján Tóth Jonathan. Legkésőbb márciusban hazatér, addig azonban minden azon múlik, hogy az Eurovízión beválogatják-e dalát az elődöntőbe. Tavaly egy másik szegedi induló, Tandi Flóra is pályázott a dalfesztiválra Hangok tengerén című szerzeményével, a 2014-es évadra azonban nem jelentkezett.