Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Kállay-Saunders Andrásnak is magyarul kell énekelnie

Idén csak magyar állampolgárok, magyar nyelvű dalokkal jelentkezhettek az Eurovíziós dalfesztivál hazai elődöntőjébe. Az Amerikából hazatért Kállay-Saunders Andrásnak is magyarul kell énekelnie, ám még nem tökéletes a kiejtése.
Eredetileg angolul írtam meg a számot, aztán amikor hallottam, hogy a versenyen magyarral lehet csak indulni, megcsináltam úgy is. Mindkét verziónak ugyanaz a címe, mert nem akartam a "My Baby" helyett azt énekelni, hogy "szeretlek, bébi". Nem ugyanúgy szólt volna. Remélem, azért nem köt belém senki, mert ez az egy sor megmaradt angolul. Amikor énekelek, nem lehet annyira hallani az akcentusomat, mint amikor beszélek - idézi Kállay-Saunders Andrást a Hír24 nyomán az Új Ász. Az énekes néhány éve tért haza Amerikából, és ha kijutna dalával Malmőbe, a világversenyen angolul énekelne, és szerinte az a verzió sokkal jobb.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Magyarország a második elődöntőben

Magyarország a második csoportba került a Malmőben tartott csütörtöki sorsoláson. Magyarország képviselője a második elődöntőben, azaz május 16-án lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon a svédországi Malmőben.
A csütörtökön sorsoláson kiderült, hogy a 39 idei induló ország közül melyik az a 16, amelynek képviselői a május 14-i első elődöntőben, és melyik az a 17, amelyikéi két nappal később a második elődöntőben mutatják be versenydalukat az Eurovíziós Dalfesztiválon.
Magyarország Lettországgal, Azerbajdzsánnal, Máltával, Izlanddal, San Marinóval, Macedóniával, Finnországgal, Bulgáriával, Izraellel, Norvégiával, Albániával, Svájccal, Grúziával, Görögországgal, Örményországgal és Romániával került egy csoportba. A magyar válogatóverseny, A Dal című televíziós show-műsor február 2-ától jelentkezik a köztelevízióban, az elő- és középdöntők után a március 2-i döntőben dől el, hogy a végső fázisba jutott 30 produkció közül melyik képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.
Az első malmői elődöntőben, május 14-én Dánia, Horvátország, Ukrajna, Hollandia, Ausztria, Szlovénia, Észtország, Oroszország, Litvánia, Szerbia, Írország, Fehéroroszország, Ciprus, Montenegró, Belgium és Moldova dala lesz látható és hallható. A két elődöntőből tíz-tíz dal jut a május 18-i döntőbe, ahol már ott van az öt kiemelt, Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, valamint a házigazda Svédország.
Érdekesség, hogy három kaukázusi ország, Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia ugyanabba az elődöntős csoportba került, akárcsak három másik egykori szovjet tagköztársaság (Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország) és négy volt jugoszláv tagköztársaság.
Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Malmö, mert a tavalyi bakui versenyt egy svéd énekesnő, Loreen nyerte meg Euphoria című dalával. A Magyarországot képviselő Compact Disco és a Sound of Our Hearts című dal a döntőben a 24. helyen végzett.
A fesztivált az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetít a versenyről. Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza, az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Százmilliókba kerül az Eurovízió

A magyar indulónak csak a színpadra állítása 36 millió forintba kerül, de az MTVA szerint megéri, hiszen Európa-szerte több száz millió nézője lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének.
Magyarországnak megéri az Eurovíziós Dalfesztivál – jelentette ki Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke.
– Több mint százhatvanmillió ember nézi majd a döntőt, nem is kell ennél jobb országimázs – mondta Lencsó. – Mindent pénzt megér az a három perc, amiben bemutatjuk az ország dalát, a közmédia feladata, hogy ezzel öregbítse az ország hír­nevét. Idén még nem állapították meg a hivatalos nevezési díjakat, de azt megtudtuk a sajtófőnöktől, hogy Magyarorszá­gé körülbelül százhatvanezer svájci frankra, azaz nagyjából harminchatmillió forintra rúg majd. Ez az összeg viszont csak töredéke az eurovíziós költségeknek: a köztévé ugyanis február 2-tól adja le a fesztivál hatrészes felvezető műsorát, mely A Dal néven fut majd, és egy televíziós szakember szerint akár háromszázmillió forintba is kerülhet.
Lencsó viszont azt állítja, hogy A Dal jóval olcsóbb, mint egy kereskedelmi tévé tehetségkutató műsora.
– Pici a stúdió, ahol forgatunk, és belső gyártásban marad a műsor, tehát a költségek nem rúgnak több százmillióra. A döntőbe jutott énekes nevezési díját a köztévé állja.
Összesen harmincnyolc ország vesz részt a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon, melynek a svédországi Malmö ad otthont, a döntő pedig május 18-án lesz. Nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva Lengyel­ország, Portugália, Ciprus és Görögország idén nem indult a versenyen.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Keresztes Ildikó jelentkezett az idén, az Eurovízióra

Keresztes Ildikó jelentkezett az idén a svédországi Malmőben megrendezendő 59. Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójára. A hot! magazin megkereste az érintettet, de az X-Faktor egyetlen női mentora sem megerősíteni, sem megcáfolni nem volt hajlandó az információt.
Keresztes Ildikó valóban beadta pályázatát a 2013-as, A Dal című előválogató show-ba. De mivel 250 dal érkezett, és jelenleg még a válogatás zajlik, csak január 14-én derül ki, hogy bekerült-e a legjobb harminc közé - nyilatkozta a magazinnak az MTVA sajtófőnöke.
Azóta kiderült, hogy az X-Faktor mentorának dala bekerült a legjobb harminc szerzemény közé. A hot! szerint hosszú évek alatt bebizonyosodott, hogy csak a fiataloknak van sikerük ezen a fesztiválon, az idősebbek, akármilyen tehetségesek is, nem érnek el értékelhető eredményt. Például a romantika királyaként emlegetett Engelbert Humperdinck produkciója várakozáson alul szerepelt. Viszont az idős hölgyekből álló asszonykórus, egy udmurt együttes, a Buranovskiye Babushki, vagyis a hóviharnagymamák nagy sikert arattak. A Class FM Morning Show című műsorából Sebestyén Balázs telefonon felhívta Keresztes Ildikót, hogy megkérdezze tőle, nem érzi-e presztízsveszteségnek azt, ha esetleg éppen a mentoráltjai ejtenék ki őt a versenyből.
"Az egész úgy történt, hogy a kiadóm szólt, van egy dal, amiben hisznek, hallgassam meg, és ha lenne kedvem, énekeljem fel. Én a klasszikus rock-kategóriát képviselem, és ez egy teljesen más műfajú dal, de azért felénekeltem. Köteles Leander írta és a címe: "Nem akarok többé játszani". Tegnap szembesültem vele, hogy bekerült a harminc legjobb dal közé.
Azt gondolom, hogy ez elsősorban egy dalverseny, és ha a szerző megtisztelt azzal, hogy velem szeretné előadatni a dalát, azt úgy élem meg, hogy ez egy újabb énekesnői feladat és nem úgy, hogy presztízsveszteség lenne, ha nem jutnék vele tovább. Én nem akarok ezen görcsölni. Mindent megteszek azért, hogy a dal sikeres legyen, mint ahogy eddig is minden feladathoz így álltam hozzá" - nyilatkozta Keresztes Ildikó.
Az X-Faktor különböző szériáiból Janicsák Veca, Fehér Zoltán, Gyurcsík Tibor, Vastag Tamás és Baricz Gergő dala is bejutott a hazai 30-as döntőbe. Utóbbi két előadó Keresztes Ildikó mentoráltja volt az RTL tehetségkutatójában.
A legjobb 30 magyar dal és előadójának listája:
Plastikhead feat Gáspár Laci - A szeretet él
Puskás Peti - Amíg a tűz ég
The (hated) Tomorrow - Anyáddal
Rácz Gergő - Csak állj mellém
Völgyesi Gabi - Csak te légy
Palcsó Tamás - Ezt látnod kell
Szabó Ádám - Hadd legyen más!
Vastag Tamás - Holnaptól
Baricz Gergő - Húz
Mrs Columbo - Játszd újra
Egy Másik Zenekar - Katatón dal
Bye Alex - Kedvesem
Éliás Gyula - Mindhalálig várni rád
Kállay Saunders András - My baby
Keresztes Ildikó - Nem akarok többé játszani
Mohamed Fatima - Nem baj
Background - Neonzöld
Fehér Zoltán - Nincs baj
Gyurcsik Tibor - Örök harc
Rami - Puzzle
Flash Travel - Soha ne add fel az álmaidat
Agárdi Szilvi és Pál Dénes - Szíveddel láss
Burai Krisztián - Született szívtörő
United - Tegnap még más voltál
Brasch Bence - Túl egyszerű
Bogi - Tükörkép
Radics Gigi - Úgy fáj
Janicsák Veca - Új generáció
Polyák Lilla - Valami más
Hoffmann Mónika - Hullócsillag

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Máris van visszalépő

Visszalépett Szirtes Edina Mókus az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyének elődöntőjében való szerepléstől. Szirtes Edina Mókus azt mondta, az általa írt dalt nem végleges formában már előadta koncerten is.
"Amikor megtudtam, hogy a Ha virág lennék című dalom bekerült a 30 legjobb közé, akkor kezdtem gyanakodni, nem lesz-e abból probléma, hogy ez egy korábbi zenei ötlet friss befejezése, amit nem végleges formában ugyan, de már előadtam koncerten. Felhívtam az Artisjus-t, majd egy zenei joggal foglalkozó ismerősömet, végül Rakonczai Viktor zsűritagot is, hogy tisztázzam, vétettem-e a szabályok ellen. Mindenki megerősítette a gyanúmat, ezért hivatalosan is visszalépek" - indokolta lépését Szirtes Edina Mókus az MTVA sajtóközleményében. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében hirdették ki, melyik az a 30 pályamű, amelyik bekerült az MTVA A Dal című showműsorba, vagyis az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójának elődöntőjébe.
"Tájékozatlan voltam, nem néztem utána a pályázati kiírásnak, holott abban elég világosan szerepel, hogy olyan műveket várnak, amelyek 2012 szeptembere előtt nem hangoztak el sehol. Igazából nem is hittem, hogy felfigyelnek a dalomra, a borítékra még rá is írtam: Az esélytelenek nyugalmával!" - emelte ki az előadóművész. Hozzátette: A Dal-t továbbra is nagyon jó lehetőségnek tartja, ő hibázott, és jövőre már tájékozottabban fog pályázni.
A Dal öttagú zsűrije pontozással választotta ki a beérkezett pályaművek közül azt a harmincat, amelyik bekerült az elődöntőbe. A szabályrendszer szerint ha valamelyik dal kiesik, a következő legtöbb pontot kapó dal lép a helyére. Szirtes Edina Mókus visszalépésével így Hoffman Mónika előadásában a Hullócsillag című dal került az elődöntőbe; a zeneszerző Hoffman Mónika, Jonas Gladnikoff, Primoz Poglajen és Michael James Down, a szöveget Puskás Peti írta.
A magyar válogatóverseny elődöntőit február 2-án, 9-én és 16-án rendezik, majd két középdöntőt követően március 2-án dől el, ki képviseli Magyarországot idén májusban a svédországi Malmőben az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalválogatót az M1 élőben közvetíti.

Eurovíziós dalfesztivál 2013 - Különleges párharcok teszik izgalmassá, az idei eurovíziót

Dorinával küzd Pély Barna. Különleges párharcok teszik izgalmassá az Eurovíziós Dalfesztivál hazai versengését. Kezdők és régi motorosok, mentorok és tanítványok, sőt szerelmespárok is küzdenek egymással. A Dal című produkció zsűrije, Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő, Rakonczai Viktor, Walkó Csaba és Rákay Philip kiválasztotta a legjobb harminc szerzeményt, amely részt vehet az előválogató show-n. A verseny február 2-án indul, és épp egy hónappal később derül ki, melyik előadó képviselheti hazánkat a világdöntőn. Az elődöntők izgalmát fokozza, hogy kivételesen egymás ellen küzd Galambos Dorina és kedvese, Pély Barna. Az amúgy elválaszthatatlan szerelmesek közül ezúttal csak az egyik örülhet majd igazán.
Az egyik legnagyobb név Keresztes Ildikó, akinek volt mentorként az egykori X-faktoroso­kat kell leénekelnie, ugyanis vele együtt bejutott a legjobb harminc közé Vastag Tamás, Janicsák Veca, Gyurcsik Tibor, Baricz Gergő és Fehér Zoltán is. A tét valószínűleg Ildikó számára a legnagyobb, hiszen ha leszerepel, ő szenvedi el a legnagyobb presztízsveszteséget. Ezért is meglepő, hogy viszonylag ismeretlen, kezdő szerző, Köteles Leander dalát énekli.
Egy másik mentor, Geszti Péter kevesebbet bízott a véletlenre, ő ugyanis három versengő dalnak is a szerzője, míg Sp a barátjának, Brasch Bencének írt számot.
Még tart a TV2 énekesversenye, a The Voice, de a kiesett Agárdi Szilvi máris vigasztalódhat az M1-en, ráadásul Pál Dénes oldalán, akivel újra duettet énekel. Láthatjuk a Voice-ból viharosan távozó Mohamed Fatimát, és összecsap két volt Megasztáros, Radics Gigi és Kállay-Saunders András is.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Dívák harca az Eurovízióért

A dívák versenye lesz az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar műsora, A Dal. A 244 indulóból ugyanis olyan előadók kerültek a legjobb 30 közé, mint Keresztes Ildikó (48), Mohamed Fatima (31), Polyák Lilla (36), Janicsák Veca (23) vagy Radics Gigi (17). Igaz, itt nem az énekes, hanem a dal maga számít, ezt a zsűri tagjai is többször hangsúlyozták, azért a nézők voksait alaposan befolyásolja, hogy egy-egy számot ki énekel.
Slágert kerestünk, azt a dalt, amely a legesélyesebb – jelentette ki Rúzsa Magdi, a zsűri egyetlen női tagja, aki szerint bármelyik magyar előadónak hatalmas tapasztalat egy ilyen nagyszabású zenei rendezvény részesének lenni.
A harmincas listán több igazi nagyágyú is szerepel. Geszti Péter két dal szerzőjeként is szerepel, az egyik éppen mentoráltja, Fehér Zoltán dala, de a Pély Barna által fémjelzett United, valamit a kedvese, Galambos Dorina által alapított Mrs. Columbo, valamint a voice-os Pál Dénes és Agárdi Szilvi duettje is ott van az indulók között.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Eurovízió: a végső döntést a nézők kezébe adják

Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában - hangzott el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az előválogatóba bejutott énekesek között van Gáspár Laci, Keresztes Ildikó, Polyák Lilla, Radics Gigi és Vastag Tamás.
Az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón az öttagú zsűri - Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető - tagjai által felsorolt dalok előadóit Novodomszky Éva, A Dal című dalválasztó show női műsorvezetője nevezte meg.
"Kötelességünk egy olyan dalt kiállítani, amely megmutat rólunk magyarokról valamit Európának" - hangsúlyozta az eseményen Rákay Philip. Az M1-M2 intendánsa szerint a Magyar Televízió minden esztendőben olyan tehetségeket akar találni, akikre mindannyian büszkék lehetünk, és akik mögé fel tud sorakozni egy egész ország. "Így volt ez 2011-ben Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco esetében is" - hangsúlyozta Rákay Philip.
Mint kifejtette, a tíztagú előzsűrivel napokon át, éjszakába nyúlóan hallgatták meg az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába nevezett 244 dalt. Rákay Philip megfogalmazása szerint volt köztük műkedvelő és világszínvonalú produkció is. Közülük először 75-öt választottak ki, aztán ezeket újra végighallgatták, pontoztak is, így alakult ki a legjobb 30 mezőnye.
Február 2-án, 9-én és 16-án tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben A Dal című televíziós showműsor keretein belül, ezt követően lesz a két középdöntő, ahonnan nyolc dal jut a március 2-i döntőbe. Itt a zsűri először négyet választ ki, végül pedig a tévénézők szavazatai döntik el, melyik dal és előadó képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.
A zeneszerző Szabó Zé két dallal is indul. Az egyik előadója Vastag Tamás, a dal címe Holnaptól, a másiké Agárdi Szilvi és Pál Dénes, ez a Szíveddel láss. Geszti Péter három dalt is jegyez szövegíróként: Rácz Gergő Csak állj mellém című számát, Éliás Gyula Mindhalálig várni rád című produkcióját, valamint Fehér Zoltán előadásában a Nincs baj című dalt.
Bekerült az elődöntőbe mások mellett Gáspár Laci, aki A szeretet él című dalt Plastikheaddel együtt adja elő (szerzők: Gáspár László, Tóth Z. és Orbán Tamás), Szirtes Edina Mókus (Ha virág lennék, az előadó szerzeménye), Baricz Gergő (Húz, saját szerzemény), Keresztes Ildikó (Nem akarok többé játszani, írta: Köteles Leander), a United (Tegnap még más voltál, szerzők: Romhányi Áron, Pély Barna és Mits Gergő), Radics Gigi (Úgy fáj, Huba Kelemen, Jack D. Elliot és Jánosi szerzeménye), valamint Janicsák Veca is, utóbbi szintén saját szerzeménnyel, az Új generáció című dallal.
"Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről-évre százmilliós nézettsége van, az ott elhangzó magyar dal országimázs-formáló három perc. Emiatt érdemes elindulni, még akkor is, ha az ottani döntőben talán többnyire geopolitikai döntéseknek köszönhető egy-egy helyezés" - vélekedett Rákay Philip.
Az MTI kérdésére az intendáns azt mondta, idén azért verseng 30 dal a magyar válogatón a tavalyi 20 helyett, mert a 2012-es A Dal a könnyűzenei szakma és a nézők körében egyaránt sikert aratott; sok szerzőt, előadót bátorított fel a Compact Disco tavalyi bakui döntős szereplése, "volt miből meríteni, és most még inkább be kívánjuk vonni a nézőket a versenybe".
Rúzsa Magdi, a zsűri másik tagja, aki 2007-ben a 9. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon, a sajtótájékoztatón azt mondta, elsősorban slágereket kerestek az előválogatás során, és "sikerült egy jó dalokból álló listát összeállítani". Rakonczai Viktor zeneszerző, zsűritag szerint az a jó dal, amelyik első hallásra jó benyomást kelt. Hozzátette: nincs eurovíziós stílus, egy alternatívabb produkció is lehet esélyes, ha színvonalas.
Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, szintén zsűritag arról beszélt, hogy inkább a dal erőssége, nem pedig az előadó személye döntött arról, ki kerüljön a 30-ba, hiszen ismeretlen előadók is lesznek.
"Örömteli, hogy több generáció képviselői mérettetik meg magukat, és versenybe száll például Keresztes Ildikó, a United vagy Éliás Gyula is, ami csak emeli a színvonalat a hat élő adás során. A legfontosabb, hogy igényes és nagyon jó, ugyanakkor kompromisszummentes legyen a produkció, a majdani győztes pedig önmagát adja" - fejtette ki Walkó Csaba az MTI-nek.
Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.
A hazai dalválasztó műsorsorozat férfi műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz. A pároshoz szerdán Buda Márton, a Petőfi Rádió reggeli műsora, a Talpra magyar! és a köztévé hétvégi Ma reggel című magazinműsorának műsorvezetője is csatlakozott. Buda Márton A Dal színfalai mögött készít majd interjúkat a műsorban szereplő énekesekkel és zenekarokkal - közölte az MTVA a csütörtöki sajtótájékoztató kapcsán.

Eurovíziós Dalfesztivál 2013 - Leáll a Maradj talpon! Gundel Takács Gábornak más dolga lesz tavasszal.

D. Tóth Kriszta távozik a közmédiától, Gundel Takács marad, de más feladatokat kap. "Bár a Maradj talpon! egy időre szünetel is, nem maradtok szórakozás nélkül. Az elkövetkező hónapokban Gundel Takács Gábort más feladatok foglalják majd le, hiszen januárban lesz a férfi kézilabda-világbajnokság, amelyről közvetít, illetve februártól szombat esténként jelentkezik A Dal című zenés műsor, amelynek idén is ő lesz az egyik műsorvezetője. Márciusban ismét napi műsorban láthatjátok őt viszont - de hogy mi lesz ez a műsor, még titok" - írta Holló Györgyi főszerkesztő a Facebookon, a műsor oldalán. A Maradj talpon! 233 adás után egy időre megpihen. "Műsorkészítőként úgy gondolják, ez javára is válik majd, hiszen a sok ezer kérdés és játékos összeválogatása olyan feladat, aminek időről-időre jót tesz egy kis szünet. Még nem tudjuk, hogy ez a vetélkedő mikor lesz látható ismét a televízióban"